Documentaires maken met ouderen in Noordwijk

Documentaires maken met ouderen in Noordwijk

Wat vinden ouderen belangrijk om langer thuis te kunnen blijven wonen in de eigen omgeving? 

Van 11 maart tot en met 15 april 2022 is in Noordwijk een videoproject uitgevoerd met als titel ‘Op naar een seniorvriendelijk Noordwijk’. Senioren uit de wijken Boerenburg, Vinkeveld en de Zilk hebben zichtbaar gemaakt wat zij zélf zien als prioriteit om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Met behulp van een IPad hebben zij hun wensen of knelpunten in beeld gebracht. In zes bijeenkomsten hebben zij zich verdiept in het onderwerp, de opnames gemaakt en deze gemonteerd tot korte filmpjes. Er zijn 5 filmpjes: 1. een introductiefilmpje over het project en de werkwijze; 2. een filmpje over de toegankelijkheid van afvalcontainers in Vinkeveld voor mensen met rollator of scootmobiel; 3. de flats zonder lift in Boerenburgflat; 4. de wens voor een rollator/rolstoelvriendelijke aanpassing aan een seniorenwoning in Vinkeveld, en 5. de breed gevoelde behoefte aan voorzieningen zoals pinautomaat, centrale brievenbus en beter openbaar vervoer in dorp de Zilk.

Het project heeft tot doel om kritische succesfactoren, voor langer thuis wonen, vanuit het perspectief van senioren op een leuke en creatieve manier in beeld te brengen. Deze factoren zijn vervolgens gedeeld en op een slotbijeenkomst besproken met relevante partijen, zoals de gemeente, woningcorporaties en Welzijn Noordwijk. Er zijn inmiddels enkele wensen opgepakt, zo is de toegang tot de afvalcontainers in Vinkeveld verbeterd.

Een handreiking over de methodiek van participatief video onderzoek, zal in het najaar gepubliceerd worden door de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden.


Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds Perspectief.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margaret von Faber, Hogeschool Leiden: Faber.von.m@hsleiden.nl