Documentaires maken met ouderen in Delft Tanthof

In de Delftse wijk Tanthof wordt door een groep ouderen uit de wijk in een workshop gedurende 20 weken samengewerkt aan een documentaire over het onderwerp ‘wonen op oudere leeftijd’. De workshop wordt begeleid door filmprofessionals, docentonderzoekers en tweedejaars studenten van de opleiding ‘Social Work’.

Tanthof is in de jaren '70 en '80 gebouwd als woonomgeving voor gezinnen. Inmiddels hebben de gezinnen plaats gemaakt voor ouderen. Verknocht aan de buurt is het een moeilijke vraag wat te doen; verhuizen naar iets kleiners, maar waar en wanneer dan? Hoofdbrekende vragen waar deze ouderen mee aan de slag zijn door er intensief met studenten over te praten en te filmen met als doel wensen, verwachtingen en mogelijke antwoorden te verkrijgen.

In de workshop maken de ouderen zelf filmopnames en met ondersteuning monteren ze tot een documentaire. Ze komen wekelijks bij elkaar om zelf aan de slag te gaan met idee-ontwikkeling, instructie, filmen en montage. Naast deze documentaire nemen 2e jaars studenten van de opleiding ‘Social Work’ voor hun project ‘Kwaliteit van leven’ interviews af met bewoners uit deze wijk. Het doel van zowel de documentaire als de interviews is om in beeld te brengen en te achterhalen waaruit de kwaliteit van leven bestaat of zou moeten bestaan als ouder wordende bewoner van de wijk Tanthof.

Tot eind december 2020 wordt het beeldmateriaal verzameld en in januari 2021 gemonteerd. De première voor de Gemeente Delft staat gepland op februari 2021. Half februari zullen de studenten door middel van een posterpresentatie hun bevindingen presenteren.


Wonen op latere leeftijd

Verslag Inspiratiebijeenkomst Seniorvriendelijk Delft - Tanthof 15 september 2021

Lees hier het verslag