Inspiratiebijeenkomst – Inclusief samenwerken in de stad & Haags Verhaal

Nadat de aanwezigen hadden genoten van een saoto-soep startten we het gesprek. We spraken met elkaar over intimiteit en seksualiteit voor mensen met een beperking. Wethouder Vavier opende de avond, die door Astrid Feiter van Haags Verhaal prachtig was vormgegeven. Met dank aan de Gemeente Den Haag en vooral Noor de Greef dat zij dit mogelijk maakten.

Deze editie van Haags Verhaal was een ontmoeting tussen Haagse sekswerkers en Haagse zorgmedewerkers, die beide werken met mensen met een beperking. Intimiteit en seksualiteit zijn voor iedereen onmisbare factoren, maar mensen met een beperking blijven daar vaak van verstoken. De aanwezigen hebben aandachtig geluisterd naar de ervaringen van Tika (erotisch diensterlener) en Jasperien (zorgmedewerker). Zij vertelden wat het betekent om hun beroep uit te voeren, waar ze tegenaan lopen en wat hen motiveert. Het publiek hing aan hun lippen en het bleek mogelijk om in een ongedwongen sfeer open over een precair onderwerp met elkaar te spreken en van elkaar te leren.

Binnen de zorg is er veel discussie rondom dit onderwerp, er is een groeiende aandacht voor de intimiteit van mensen met een beperking. Helaas heerst er nog veel taboe en onduidelijkheid over dit onderwerp. Die onduidelijkheid leidt in de praktijk nog tot veel vragen rondom facilitering en begeleiding. Laten we daarom met elkaar in gesprek blijven en kijken hoe we voor deze groep ook inclusief kunnen werken.

Voor meer informatie kan je mailen met Justine le Clerq: j.leclercq@hhs.nl of met Jan-Martijn Knip: j.m.knip@hhs.nl