Betere vindbaarheid van Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag met nieuwe website

Via het Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag is ook in 2022 weer veel kennis gedeeld en vermeerderd over thema’s aangaande prettig leven van ouderen in Den Haag. Het doel van het Kennisplatform is drieledig:

  1. Het kennisplatform Seniorvriendelijke Stad heeft als doel om de stem van Haagse senioren op te halen en te laten horen, door middel van onderzoek.
  2. Het kennisplatform Seniorvriendelijke Stad heeft als doel om gemeentelijk beleid te monitoren in het kader van Seniorvriendelijk Den Haag en heeft daarbij een rol als beleidsmatig toetsingsinstrument.
  3. Het kennisplatform Seniorvriendelijke Stad voegt waarde toe aan het onderzoeksveld van Den Haag door uitwisseling en bundeling te faciliteren.

Om de kennisdeling te verbeteren, is eind januari een nieuwe website gelanceerd. Op deze website is alle kennis goed vindbaar voor onderzoekers, beleidsmakers, professionals, belangenorganisaties en hen inspireren tot samenwerking en kennis delen op gebied van seniorvriendelijkheid, met name in Den Haag. Enkele onderwerpen uit 2022:

Voor het meten van seniorvriendelijkheid is in 2020 het AFCCQ meetinstrument ontwikkeld. Dit instrument bestaat uit 23 vragen over de acht domeinen ‘Agefriendly’ van de Wereldgezondheidsorganisatie, plus een extra negende domein over iemands financiële situatie. Deze tool is ook dit jaar ingezet voor de meting met het Haagse Ouderenpanel. Inmiddels is internationaal belangstelling voor het meetinstrument en wordt er gewerkt aan vertalingen.

Andere onderwerpen waarover in 2022 kennis is gedeeld zijn onder meer de Gezondheidsgids van GGD Haaglanden, met informatie en factsheets over gezondheid van Haagse burgers en het onderzoeksrapport ‘Droom Durf Doen’ van Centrum Groepswonen, over kansen voor collectieve woonvormen in Den Haag.

Ook zijn innovatieve onderzoeksmethodieken en eindproducten voor onderzoek met ouderen in Den Haag gedeeld door de Universiteit Leiden, met voorbeelden van maatschappelijk betrokken onderwijs en onderzoek zoals de cross-over met het Erasmus+ project Dreamlike Neighbourhood in Haagse wijken.

En uiteraard zijn diverse onderzoeken van de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden in het Kennisplatform besproken, zoals ‘Ontmoeting tussen Generaties’ (studenten ontmoeten ouderen bij Haags Ontmoeten) en de verkenning ‘Armoede onder Haagse ouderen met een migratieachtergrond’.

In het Kennisplatform nemen behalve de Gemeente Den Haag, ook belangenorganisaties, kennisinstellingen en maatschappelijke partners uit de regio Den Haag deel. Meer informatie: Joost van Hoof, De Haagse Hogeschool (voorzitter Kennisplatform) j.vanhoof@hhs.nl of Loes Hulsebosch (moderator Kennisplatform) hulsebosch@hm-advies.nl