Inspirerende Learning Community stagiairs social work en huisartsen i.o. LUMC

Op 22 maart van dit studiejaar vond alweer de tweede ontmoeting plaats tussen studenten social work die in de wijk stage lopen en huisartsen in opleiding van het LUMC. Deze ontmoetingen worden al enkele jaren door hogeschool Leiden en het LUMC georganiseerd, in totaal vier per jaar. We hopen dat de studenten elkaar hierdoor ook straks – als afgestudeerd professional – goed weten te vinden. En dat is nodig, want de complexe problematiek van de cliënten in de wijk vereist goede (interprofessionele) samenwerking.

De eerste keer dat de studenten social work en de huisartsen in opleiding van het LUMC elkaar dit jaar ontmoetten was in februari bij ons op de hogeschool. Na een gezellige speeddate werden er gemengde groepjes gevormd, die op verschillende locaties samen komen, zoals op de huisartsenpraktijk, in het sociaal wijkteam, op het LUMC, etc.

De studenten gaan met elkaar aan de slag met onderwerpen en casuïstiek waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. De huisartsen i.o. zijn ook erg geïnteresseerd in de verschillende gespreksmethodieken die de social workers hanteren. De social work studenten willen graag met de huisartsen van gedachten wisselen over het doorverwijzen van de huisarts naar de social worker.

Op dinsdag 22 maart was de tweede ontmoeting in de Learning Community. De studenten kwamen hiervoor met hun groepje samen in het sociaal wijkteam, op de huisartsenpraktijk of op het LUMC. Na een inspirerende discussie over het uitwisselen van persoonsgegevens en AVG – die vanwege de verschillende locaties hybride plaatsvond – gingen de groepjes vervolgens zelf aan de slag met eigen casuïstiek en bespreekpunten op het gebied van samenwerking. Zo mogelijk schoof ook de dienstdoende maatschappelijk werker aan. Uiteraard was er ook ruimte voor een rondleiding op de praktijk of bij het sociaal wijkteam. Enkele social workers mochten zelfs – na toestemming van de patiënten – even meekijken tijdens het spreekuur van de huisarts i.o. Tot slot was er een interactieve presentatie door Erik Kramer, senior accountmanager van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, over het belang van goede samenwerking in de wijk.