Een uniek moment: de Schulden2Daagse met de opleidingen SW en SJD

Integraal, internationaal, multidisciplinair. Zo zou je de schulden2daagse van afgelopen maandag 14 en dinsdag 15 maart kunnen omschrijven.

Studenten van de Erasmus Hogeschool uit Brussel, van onze opleidingen SJD (Sociaal Juridische Dienstverlening) en SW (Sociaal Werk), docenten uit Brussel en Leiden, professionals uit de regio en medewerkers van de Werkplaats Sociaal Domein van hogeschool Leiden werden twee dagen ondergedompeld in de problematiek rond armoede en schulden.

Een jaar geleden werd het idee geboren om de samenwerking tussen de opleidingen SJD en SW te verstevigen. Het doel was tweeledig: van en met elkaar leren en de studenten meenemen in een wereld waarin samenwerking tussen beide disciplines noodzakelijk is.

Om deze tweedaagse voor elkaar te krijgen hebben Ronald Schurer en Joost in ’t Groen enorm veel werk verzet. Er kw

am een zeer uitgebreide planning, een draaiboek en dagschema’s. Alles zat goed in elkaar. Studenten kregen vooraf een ‘challenge-opdracht’ om te ervaren wat het betekent om met weinig te moeten leven.

Ervaringsdeskundigen uit Den Haag trapten het programma af. Op basis van deze verhalen discussieerden de 400 studenten in gemengde groepen over het onderwerp. Dag 2 stond in het teken van workshops. In 3 ronden, geleid door professionals uit de praktijk, docenten en 4e jaars konden studenten zich verdiepen in concrete casuïstiek. In het middagprogramma was ruimte opgenomen voor docenten, professionals en managers om onder leiding van Wiep Staal, projectcoördinator van de Werkplaats Sociaal Domein, het gesprek te voeren over de dagelijkse praktijk, aandachtspunten in het opleiden van professionals voor de toekomst en een gezamenlijke toekomstvisie. Een mooi gesprek in kleine groepjes wat aanknopingspunten geeft voor verdere samenwerking.

De tweedaagse is om meerdere reden een groot succes geweest. Het had een mooie, aansprekende inhoud, was goed georganiseerd en afwisselend.

Uiteraard gaan we de Schulden2daagse evalueren maar op voorhand kunnen we zeggen dat we op twee zeer geslaagde dagen terug kunnen kijken.