Eerste learning community stagiaires sociaal werk en huisartsen in opleiding— LUMC

Op dinsdag 15 februari vond op Hogeschool Leiden de eerste ontmoeting van studenten sociaal werk (die in de wijk stage lopen), met huisartsen in opleiding van het LUMC plaats. Er vinden dit studiejaar in totaal vier ontmoetingen plaats. We hopen dat de studenten en huisartsen i.o. elkaar hierdoor ook straks – na hun studie – goed weten te vinden. En dat is nodig, want de complexe problematiek van de cliënten in de wijk vereist goede (interprofessionele) samenwerking.

Na een gezellige speeddate zijn gemengde groepjes gevormd, die elkaar op verschillende locaties gaan ontmoeten, zoals op de huisartsenpraktijk, in het sociaal wijkteam of tijdens een wijkwandeling. De studenten gaan met elkaar aan de slag met onderwerpen en casuïstiek waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. De huisartsen i.o. zijn ook erg geïnteresseerd in de verschillende gespreksmethodieken die de sociaal werkers hanteren. Onze studenten willen graag met de huisartsen van gedachten wisselen over het doorverwijzen van de huisarts naar de sociaal werker.

Door met elkaar te leren doen de studenten informatie op over elkaars beroep en over wat ze van elkaar kunnen verwachten. Zo bouwen de studenten van beide opleidingen nu al een netwerk op voor als ze straks (waar dan ook) als afgestudeerd professional aan de slag gaan. Dat is handig, al is het alleen al om even een (bekend) arts of sociaal werker te kunnen bellen om te sparren over een cliënt.