Hoe seniorvriendelijk is Den Haag? Resultaten van een kwantitatief onderzoek

De gemeente Den Haag is sinds 2015 een seniorvriendelijke stad. De gemeente liet in 2020 een enquête uitvoeren om te onderzoeken hoe oudere burgers aankijken tegen de seniorvriendelijkheid van de stad. Er werd een onderzoek uitgevoerd onder een brede groep senioren in de stad. De totaalscores van de seniorvriendelijkheid van Den Haag waren bevredigend. Den Haag scoorde een tevreden als totaalscore en zelfs bovengemiddeld op het gebied van wonen. Op het vlak van buitenruimte en gebouwen scoort de gemeente matig positief, waarbij er dus ruimte is voor verbetering. Uit de statistische nabewerking kwam naar voren dat er verschillen zijn in scores tussen geslacht, leeftijd, sociaaleconomische positie, het ontvangen van zorgondersteuning, en het gebruik van mobiliteitshulpmiddelen. De bevindingen tonen aan dat ouderen verschillend aankijken tegen de seniorvriendelijkheid van hun stad. Beleidsmakers moeten deze verschillen onderkennen en het beleid mogelijk erop aanpassen. In 2022 is een vervolgonderzoek gepland in Den Haag.

In februari 2022 zijn de resultaten van het onderzoek als open access artikel gepubliceerd in het Elsevier tijdschrift Cities.

Verder lezen:

van Hoof, J., van den Hoven, R.F.M., Hess, M., van Staalduinen, W.H., Hulsebosch-Janssen, L.M.T., Dikken, J. (2022) Hoe ouderen de leeftijdsvriendelijkheid van Den Haag ervaren: Een kwantitatief onderzoek. Cities 124: 103568.
How older people experience the age-friendliness of The Hague: A quantitative study - ScienceDirect: hier